گچ فایبر گلاس فایبر کست (FIBER CAST):
از گچ فایبر گلاس فایبر کست برای ثابت نگهداشتن اندام شکسته استفاده میشود. فایبر گلاس فایبر کست یک ماده کامپوزیت (Composite) بوده که از فیبرهای شیشه و یک رزین تشکیل شده است. این ماده سبک و بسیار مقاوم بوده و به همین علت جانشین مناسبی برای گچ است. برای استفاده در پزشکی گچ فایبر به صورت نوارهایی تهیه می شود که پزشک معالج با پیچاندن این نوارها به دور اندام یک قالب محکم و سبک را در اطراف آن ایجاد می کند.
مقایسه گچ معمولی و گچ فایبرگلاس فایبر کست :
فایبر گلاس نسبت به گچ معمولی از مزایای متعددی برخوردار است. نخستین مزیتی که بیماران متوجه آن میشوند، این است که فایبر گلاس سبک تر و راحت تر است. فایبر گلاس فایبر کست از رزین پلی اورتان فعال شده با آب تشکیل میشود که با مواد پانسمان ترکیب شده است. بنابراین فایبرگلاس فایبر کست استحکام بیشتری دارد و سریع تر شکل میگیرد. با این توصیف گچ گیری با فایبر گلاس به نگهداری کمتری نیاز دارد و غالباً پس از شروع شدن فرآیند التیام و جوش خوردن استخوان انجام میشود.
سطح خارجی باند فایبر گلاس فایبر کست ضدآب است، اما معمولاً بخش اعظم مواد داخل گچ ضدآب نیست. مواد ضدآب به منظور جایگزینی این پوشش داخلی ابداع شده است تا بیمار بتواند با وجود در گچ بودن بدن استحمام کند، دستهایش را بشوید، کارهای خانه را انجام دهد و حتی شنا کند. به علاوه چون ماده ضد آب رطوبت پوست زیر گچ را جذب می کند، بیمار از خارش و بوی بد رنج نمی برد.
البته فایبر گلاس نیز مانند هر گچ ارتوپدی دیگری معایبی دارد. فایبر گلاس سریع خشک میشود، بنابراین اگر متخصص ارتوپد تجربه کافی نداشته باشد، زمان کمتری برای گچ گیری خواهد داشت. بسیاری از مخالفان استفاده از فایبر گلاس این نظر را دارند که مواد سنتزی فضای کمتری را برای ورم باقی می گذارد و برای شکستگیهای پیچیده تری که استخوان کاملاً از جای خود خارج شده است، مناسب نیست. اما گچ معمولی شکل پذیرتر از نوار رزینی و فایبر گلاس است، و پزشک متخصص بهتر می تواند آن را دور عضو آسیب دیده بپیچد. به علاوه گچ معمولی صافتر است و کمتر به لباس گیر میکند یا باعث تحریک پوست میشود.
گچ ارتوپدی فایبر با استفاده از الیاف فایبرگلاس و ماتریس پلیمری تقویت شده است که مزایای فراوانی در ترمیم و استحکامبخشی به استخوانها و مفاصل دارد. با ویژگیهایی مانند سبکی، سازگاری بالا با بافت استخوان، قدرت تحمل بالا در برابر فشارها و ضربهها، هواگرد نمودن، پایداری آب و قابلیت نصب آسان، گچ ارتوپدی فایبر به عنوان یک روش پانسمانی موثر در ترمیم شکستگیها و درمان برخی اختلالات عضلانی-اسکلتی استفاده میشود.
گچ فایبر در دو سایز 2 اینچی و 3 اینچی با قیمت مناسب در مدکارا موجود می باشد.
نحوه استفاده از گچ فایبر گلاس فایبر کست:
یک ظرف پر از آب را آماده کنید و گچ فایبرگلاس فایبر کست را پس از آن که نیم اینچ از آن باز شد در داخل ظرف آب غوطهور شود تا زمانی که حبابهای هوای داخل آن به طور کامل تخلیه شوند و گچ کاملا خیس شود. سپس انتهای گچ فایبرگلاس فایبر کست را گرفته و در جهت طولی با فشردن خیلی آرام، روی محل موردنظر قرار داده شود.
عوامل موثر در سفت شدن گچ فایبر گلاس فایبر کست:
۱- درجه حرارت آب: دمای آب استفاده شده با زمان سفت شدن نسبت عکس دارد. اگر دمای آب استفاده شده کم باشد زمان سفت شدن طولانی می شود و بلعکس.
۲- نوع گچ: گچ ها ازنظر زمان سفت شدن با هم تفاوت دارند و به انواع آهسته، معمولی، سریع و فوق سریع تقسیم میشوند. در این بین استفاده از گچ فایبر گلاس فایبر کست رتبه بالایی در سریع سفت شدن دارد و تنها در مدت چند دقیقه به طور کامل بسته میشود.
توجه: جهت جلوگیری از خشک شدن گچها کارتن آن را هر دوهفته برعکس کنید.
روش خارج کردن گچ فایبر گلاس فایبر کست:
هرگز سعی نکنید خودتان گچ را با فشار خارج کنید، چون ممکن است در حین این کار به پوست خود صدمه زده یا فشار بیش از حد به اندام وارد کنید. پزشک معالج، گچ شما را با یک اره مخصوص برش می دهد تا بتواند آن را راحتتر خارج کند. تیغه این ارهها حرکت چرخش ندارد بلکه سر جای خود میلرزند. بنابراین فقط اجسام سخت مثل گچ یا فایبر گلاس را میبرد و وقتی به پوست میرسد و با آن تماس پیدا می کند آسیبی به آن نمیزند. کسی که گچ را خارج می کند می تواند با تماس تیغه اره به دست خودش به شما نشان دهد که اره به پوست صدمه نمی زند.
دیدگاه خود را بنویسید