مپلسون D و تهویه خود به خودی :در مپلسون D از انتهای مدار به بیمار تحویل داده می شود و تنها اختلاف وجود دریچه یا کیسه ذخیره در انتهای مدار بازدمی است.
مپلسون D و تهویه ی کنترله :
مپلسون D سیستمی برای تهویه کنترله با عملکرد بهتر است. در طول بازدم لوله ها و کیسه ذخیره پر از مخلوط گازهای تازه و بازدمی می شود. گاز تازه در انتهای لوله خرطومی در طول بازدم قبل از القا انباشه میشود. زمانی که کیسه فشرده می شود گاز تازه به داخل ریه ها فرستاده می شود و زمانی که دریچه بازدمی باز می شود مخلوط گاز تازه و بازدمی کیسه را پر می کند. میزان تنفس مجدد بستگی به میزان جریان گاز تازه دارد. مقدار ۷۰ ml/kg/min معمولا برای تهویه کنترله مناسب است. در صورت استفاده از ۱۰۰ ml/kg/min ایجاد درجاتی از هیپوکاپنی می نماید.
Bain
سیستم بین :
مداربین نمونه هم محور سیستم مپلسون دی است که در ان لوله تامین گاز تازه بصورت هم محور از داخل لوله خرطومی بازدمی عبور می نماید . لوله گاز تازه در نزدیکی کیسه ذخیره کننده وارد مدار می گردد ولی گاز تازه در حقیقت در انتهای سمت بیمار مدار به بیمار منتقل میشود .گازهای بازدمی از طریق دریچه مازاد در نزدیکی کیسه ذخیره کننده بیرون ریخته می شوند ممکن است مدار بین همه برای تهویه خودبخودی و هم تهویه کنتروله بکار می رود جلوگیری از تنفس مجدد حین تهویه خدبخود نیازمند جریان گاز تازه ۲۰۰ تا ۳۰۰ ودر حین تهویه کنتروله تنها ۷۰ است.
مزایا :
مزایای مدار بین شامل ۱- گرم شدن جریان گاز تازه متوسط گازهای بازدمی اطراف در لوله بازدمی چین دار ۲-حفظ رطوبت در نتیجه تنفس مجدد اندک –گازهای بازدمی -۳-سهولت دفع گازهای بیهوشی زاید از دریچه جریان مازاد .این وسیله کم وزن بوده به اسانی استریل می شود و قابل استفاده مجدد است.وقتی که دسترسی به بیمار محدود میشود مثلا در حین جراحی سرو گردن مفیداست.
معایب:
خطرات مدار بین شامل جدا شدن یا پیچ خوردگی شناخته میشود لوله درونی گاز تازه میباشد. لوله بازدمی خارجی تر باید شفاف باشد تا از اجازه رویت لوله داخلی را بدهد.
تست Pethick برای مدار بین :
خطر منحصر به فرد مدار بین شامل جدا شدن یا پیچ خوردگی شناخته نشده لوله درونی گاز تازه می باشد. اگر این اتفاق بیافتد کل فضای داخلی لوله تبدیل به فضای مرده می شود که نتیجه این اتفاق اسیدوز تنفسی بدون توجه به تهویه دقیقه ای می باشد. برای انجام آزمون Pethick مراحل زیر انجام می شود :
مسدود کردن انتهای مدار قسمت مربوط به بیمار
بستن دریچه APL
پر کردن مدار با استفاده از فلاش اکسیژن
اگر لوله داخلی آزاد باشد با رها کردن قسمت های مسدود شده کیسه ذخیره خالی می شود.
mapleson D – مدار Bain
لوله های کوآگزیال و موازی (۱۸۰ cm)
FGF از راه لوله داخلی و گاز بازدمی از راه لوله دیگر به بیمار می رسد
کیسه ذخیره و دریچه APL هر دو در سمت انتهای ماشین
نکات قابل توجه:
لوله داخلی می تواند کینک شود و از رسیدن FGF به بیمار جلوگیری کند
لوله داخلی می تواند قطع شود و موجب افزایش فضای مرده شود در نتیجه آن هیپوکسی و هیپرکاپنی بوجود آید
پر و خالی شدن کیسه ذخیره همیشه دلیل بر این نیست که گاز تازه به بیمار برسد
مدارمپلسون D و تهویه خود به خودی : در مپلسون D، FGF از انتهای مدار به بیمار تحویل داده می شود و تنها اختلاف وجود دریچه یا کیسه ذخیره در انتهای مدار بازدمی است. این سیستم ها در تهویه ی خود به خودی کاملا ناکارآمدند. در طول بازدم ، گازهای بازدمی و گاز تازه با هم مخلوط می شوند و به سمت کیسه ذخیره می روند. زمانی که کیسه از مخلوط گازهای بازدمی و گاز تازه پر می شود فشار در داخل سیستم بالا رفته دریچه بازدمی باز می شود و گازها را به داخل اتمسفر خالی می کند. در طول مکث بازدمی گاز تازه، همچنان گازهای بازدمی را قسمت های انتهایی لوله هدایت می کند. با این حال باید FGF حداقل دو برابر حجم دقیقه ای بیمار باشد تا تنفس مجدد گازهای آلوئولار اتفاق نیافتد. در بزرگسالان FGF حداقل ۸-۱۰ Lit/min (150 ml/kg/min) نیاز است تا تنفس مجدد اتفاق نیافتد
دیدگاه خود را بنویسید